Aanschaf harp

Heb je eenmaal besloten te starten met harpspelen, dan is het tijd om je eigen harp te huren of (huur) kopen.  Er is enorm veel keus, daarom wat tips! 

De “standaard” startharp is een Keltische harp met minimaal 34 snaren. Jonge kinderen kunnen eventueel voor het 1e jaar een 27 snaars harp huren en na dit jaar overstappen naar een 34 snaars harp. De harp moet stevig staan. Een draagbare harp of harpsicle op statief is daarom minder geschikt voor starters.

Huur-kopen of 2e hands?

Het is slim om voor de eerste periode een harp te huren of te huurkopen. Je betaalt dan een borg en een maand of kwartaalbedrag van rond de 45 euro. De Zingende Snaar (Rhenen) Camac Harpen (Rotterdam) hebben een mooi aanbod starters harpen. De merken Salvi, Camac & Dusty Strings zijn degelijk, harpen die lang meegaan en goed doorverkocht kunnen worden.

Je kunt ook een harp op Marktplaats kopen. Je koopt een geschikte harp rond de 1000 euro. Voordeel is dat je deze vaak zonder verlies later weer kunt doorverkopen. Het is slim om dit in overleg met mij te doen, ik kan de advertenties goed op waarde scannen en kijk ook rond op de verschillende harpfora. 

Let op! Pas op met goedkope harpen, in de prijscategorie onder 1000 euro. Vaak van Pakistaanse makelij en in veel gevallen van zeer slechte kwaliteit. Je herkent ze o.a. aan het mooie rosenhouten houtsnijwerk. Hoe verleidelijk ook, de ervaring met deze harpen is erg slecht…….. 

Darm of Nylon?

Er zijn verschillende snaren op de markt die allemaal een eigen klank hebben. Grofweg te verdelen in darm (dierlijk product) of nylon (plastic).  Beiden zijn prima, het is echt een kwestie van smaak welke je kiest. Wel is het goed te bedenken dat darmsnaren, zeker de wat dunnere folkdarm snaren vaker knappen dan nylon snaren. Darmsnaren zijn daarom vaak iets duurder in onderhoud.

Harpwinkels

Harpwinkels die ik graag aanbeveel:  

Zingende Snaar – Rhenen                  www.zingendesnaar.nl

Camac Nederland – Rotterdam          https://nl.camac-harps.com/nl/

De Troubadour harpen – Wehl            https://www.detroubadourharpen.nl

De Veer van Hattem – Veenendaal     www.harpen.nl