Harp onderhoud

Stemmen

De harp heeft minimaal 1x per week een stembeurt nodig. Een valse harp betekent minder speelplezier. Bij grote schommelingen in de luchtvochtigheid zul je soms dagelijks moeten stemmen.

Grofweg zijn er 2 manieren om je harp te stemmen:

  1. alle haakjes in de basisstand. Je stemt de tonen A, B, C, D, E, F, G
  2. alle haakjes omlaag. Dit is iets lastiger stemmen maar wel een betere manier van stemmen. Je stemt nu de tonen: G# of Ab, A# of Bb, C, D, D# of Eb, F, G

Het stemmen doe je met je stemsleutel en een Korg stemapparaatje (chromatische tuner) of met een app. Pano-tuner is een goede app. Ook de snark, veel gebruikt voor Guitaar werkt prima. Maak kleine bewegingen met de stemsleutel en check of je de goede snaar aandraait!

stemsleutel naar je toe bewegen = lager

stemsleutel van je af bewegen = hoger

Engelstalig filmpje

Nederlandstalig filmpje

Snaar vervangen

Snaar vervangen

Verzorging

Het beste kun je de harp op een plekje zetten waar geen direct zonlicht komt. Uit de tocht en niet naast de verwarming.

In de winter, wanneer het erg droog wordt is een luchtbevochtiger (mechanisch bij voorkeur) fijn. Je kunt ook een natte handdoek over de verwarming hangen. Hang de onderkant van de handdoek in een emmer water. Lager dan 40% zou de luchtvochtigheid niet moeten komen, onder de 30% loopt de harp risico op scheuren/kieren in het hout.

Harp versterken

Je kunt om diverse redenen je harp willen versterken: omdat je gehoord wil in een bandje, je graag buiten wilt spelen of omdat je wilt experimenteren met leuke (gitaar) effecten. Een microfoon buiten de harp is onhandig en werkt meestal minder goed dan een pick-up -dat is een mini microfoontje- in je harp. Je kunt elke goedkope gitaarpickup proberen, maar hier zijn twee systemenspecifiek voor harp:

– rond de 40 euro:    Rebel Pickups 

– rond de 300 euro: Dusty Strings inbouw systeem (gebruik ik zekf in twee harpen) https://www.zingendesnaar.nl/model-p20-voor-harpen-met-32-tot-40-snaren-zelf-inbouwen.html

Succes!