Harples

plezier in muziek en het ontwikkelen van je eigen stijl en creativiteit” 

Harples is voor iedereen: jong tot “oud” en van absolute beginner tot ervaren muzikant.  Je hoeft geen noten te kunnen lezen of een groot muzikaal talent te hebben om erg veel plezier met je harp te hebben.  Je kunt namelijk al snel een mooie toon en simpele melodie spelen en dat geeft enorm veel voldoening.

Lesvormen

  • privéles: les op een vaste tijd, 20 of 30 minuten wekelijks of 45 minuten om de week.
  • 10-lessenkaart: losse lessen van 45 minuten die je zelf in de online kalender inplanned
  • Ensemble les: 1x maand is er voor iedereen een mogelijkheid om gezellig samen te spelen. Voor kids is dit een onderdeel van het lespakket. Volwassenen kunnen uit 2 ensembles kiezen.

Naast de reguliere lessen zijn er diverse optionele activiteiten, van meedoen aan een groot harp-orkest, huiskamer sessie, kerst-in, optredens, harpweekend, bezoek aan een concert of festival of familie concert.

Leslocatie & lesdagen

  • Studio Bennekom, Commandeursweg.

Lesdagen:

maandagmiddag & donderdag in Bennekom. Dinsdag en woensdag hele dagen in Arnhem.

Volwassenen

Als volwassene weet je vaak heel goed wat je wilt leren. Lekker spelen voor je ontspanning, samenspelen of, als je al eerder les had misschien wel creatiever/vrijer spelen. In de eerste les stellen we doelen en kijken wat haalbaar is. Ontspannen speltechniek en plezier in het spelen staan altijd centraal.  Naast moderne methodeboeken gericht op volwassenen, leer ik je direct vanaf het begin mooie Keltische tunes op gehoor (bladmuziek/opname krijg je mee).  Speciaal voor volwassenen (met vaak een druk schema) is de ‘om-de-week’ les van 45 minuten.  Een iets ontspanner lestempo maar met voldoende regelmaat voor de befaamde stok achter de deur.  Zowel in Bennekom als Arnhem wordt er maandelijks door volwassenen samensgespeeld en zo nu en dan zelfs opgetreden. Over het algemeen kun je na een jaar instromen bij deze ensembles. Leuk om nieuwe mensen te leren kennen; er worden ook regelmatig gezamelijk harpconcertjes of workshops/festivals bezocht. 

Specialisatie Keltisch

Ben je een groot fan van Keltisch en/of Balfolk muziek?  En lijkt het je leuk om op de traditionele manier, dus op gehoor, les te krijgen?  

Dat kan!  Mijn passie ligt bij de Keltisch muziek uit Ierland, Schotland en Bretagne. Elk jaar ben ik Schotland te vinden op het Edinburgh International Harp Festival en ook organiseer ik samen met collega Anouk Platenkamp het Lage Landen Harp Weekend met internationale folkdocenten. 

In de les leer je door voor en naspelen een melodie en simpele begeleiding. Op gehoor (en door kijken) spelen kost zeker in het begin wat energie. Maar levert verschrikkelijk veel op, want waar je ook bent, de melodie zit in je hoofd en niet op papier.  Dit geeft je een vrijheid in je spelen, waardoor arrangeren en improviseren ineens veel gemakkelijk worden.  De tunes die je van mij leert heb ik overigens ook vaak zelf op gehoor geleerd van docenten zoals Rachel Hair en Cheyenne Brown.

Ontspannen speelhouding: Alexandertechniek!

Zo af en toe geeft Fiona Tree, docente Alexandertechniek een workshop in een goede zit en speelhouding.  En wat ik door de jaren heen leerde van Fiona gebruik ik ook gra